Ieder mens reageert anders op medicatie. Voor de één werkt een middel, voor de ander levert het vooral bijwerkingen op. De één ervaart geen problemen met afbouwen, de ander heel veel. Een standaardmanier om medicatie af te bouwen is er dan ook niet.
Voor iedereen geldt: bouw nooit helemaal op eigen houtje af en overleg dit altijd met je arts en/of behandelaar. ‘Cold turkey’ stoppen met medicatie kan in sommige gevallen ernstige onttrekkingsverschijnselen veroorzaken en tot heftige psychotische en/of stemmingsklachten leiden.
WELKE MEDICIJNEN ZIJN VERSLAVEND?
Bij verslaving denk je misschien eerder aan drugs of alcohol dan aan medicijnen. Toch zijn er in Nederland veel meer mensen verslaafd aan slaap- en kalmeringsmiddelen dan aan bijvoorbeeld heroïne. Dan gaat het voornamelijk om medicijnen met een rustgevende werking (benzodiazepinen), zoals: midazolam, temazepam, zopiclon, oxazepam en lorazepam. Maar ook medicijnen met een sterk pijnstillende werking (opioïden/opiaten), zoals: fentanyl en morfine. Een verslaving aan medicatie kan psychisch en lichamelijk zijn, maar ook alleen lichamelijk. Je kunt al een verslaving hebben na enkele weken regelmatig gebruik.
PSYCHISCHE VERSLAVING
Als je psychisch verslaafd bent aan een medicijn, verlang je ernaar om je medicatie weer te gebruiken. Om zonder medicijnen door het leven te gaan wordt met toenemende mate moeilijker voor je en de gedachte alleen al dat je zonder je medicijnen door het leven moet is dan angstaanjagend.
LICHAMELIJKE VERSLAVING
Bij een lichamelijke verslaving heeft je lichaam steeds meer van een medicijn nodig om hetzelfde effect te bereiken. Lichamelijke verslaving uit zich in ontwenningsverschijnselen zodra je met het middel stopt. Bovendien kan voortdurend gebruik van een slaap- of kalmeringsmiddelen je alertheid en coördinatievermogen verminderen. Ook kun je last krijgen van klachten als verwardheid, stemmingswisselingen, geheugenverlies, en concentratiegebrek.
STOPPEN OF MINDEREN?
Overweeg je te stoppen of te minderen met je medicatie lees onze zelfhulp tips eerst eens (ga naar de tips) en neem ook altijd contact op met je dokter of psychiater. Wil je er met iemand over in gesprek, chat dan anoniem met ons (naar de chat gaan).