Medicijngebruik

Anoniem & online hulp

Stoppen met onnodig medicijngebruik

@sk Terwille helpt je om op een gezonde manier met medicijnen om te gaan. Wordt sterker, gezonder en gelukkiger. Maak deze test om te peilen waar jij staat.

Kalmerende middelen ook wel tranquillizers kunnen een heilzame werking hebben tijdens een zware periode. Bijvoorbeeld bij stress op je werk, bij slaapproblemen of spanningen thuis.

De medicatie heeft een rustgevende werking. Je spieren ontspannen en het bevordert je slaap. Het gevaar van deze medicijnen is dat je er afhankelijk van kunt worden. Je zult bij een afhankelijkheid van kalmerings- of slaappillen heel slecht in staat zijn om zelfstandig te stoppen. Je raakt door het gebruik van de medicatie in een soort sluimertoestand. Op je omgeving maak je een versufte indruk.

GEVOLGEN

Als je langdurig tranquillizers gebruikt heeft dat vergaande gevolgen. Je krijgt last stemmingswisselingen. Je geheugenfunctie en motorische vaardigheden gaan achteruit waardoor je versuft overkomt op de omgeving. Je eetlust en vermoeidheid nemen toe.

De medicijnen hebben ook een negatieve invloed op je sociale leven. Zo nemen je seksuele behoefte af en komen door de effecten van je medicijn gebruik je relaties op het werk en in je gezin onder druk te staan.

EEN LEVEN ZONDER TRANQUILLIZERS

Gebruik je onnodig medicatie en wil je hiermee stoppen? Meld je dan kosteloos aan voor anonieme online hulp. Klik hier om je aan te melden.

Neem voor vragen over tranquillizers neem (anoniem) contact op met een van onze medewerkers voor een vrijblijvend gesprek, bijvoorbeeld via de chattelefonisch of e-mail.

BLOGS

We schrijven regelmatig blogs met tips om zelfstandig te minderen te stoppen met onnodig medicijngebruik of over ervaringen mensen die zijn gaan minderen of helemaal gestopt zijn met hun medicatie.

Kenmerken medicijnverslaving

Herken je de volgende onthoudingsverschijnselen op als je geen medicatie gebruikt:

  • Je ervaart een acute depressie
  • Een algemeen gevoel van nervositeit
  • Alles voelt teveel je bent snel geïrriteerd
  • Je voelt je angstig
  • Je slaapt slecht en heel licht

Waarom stoppen onnodig medicijnen?

Als je stopt met het nemen van tranquillizers ervaar je al gauw:

  • Dat je helderder bent, je concentratie en geheugen verbeteren
  • Je slaappatroon wordt weer normaal en je rust beter uit.
  • Je kan je weer meer richten op de toekomst en je durft weer plannen te maken

Ik wil ergens ander mee stoppen...