Roken

Anoniem & online hulp

Stoppen met roken

@sk Terwille helpt je online om gratis en anoniem te stoppen of te minderen met roken. Wordt sterker, gezonder en gelukkiger. Maak deze test om te peilen waar jij staat.

Direct Aanmelden voor anonieme E-hulp

Je hoeft niet alleen te doen.
Bij @sk Terwille helpen we je anoniem en online op weg naar een gezonder leven. Wordt sterker, gezonder en gelukkiger.

Wij begrijpen het als je tijdens je contact anoniem wilt blijven. Via de uitleg op deze website kun je een anoniem e-mailadres aanmaken (opent in nieuw scherm). Vul je geen emailadres in dan krijg je geen bevestiging van je afspraak.

@sk Terwille gaat vertrouwelijk en discreet om met je gegevens.

Dat roken niet goed voor je gezondheid is, is geen nieuws. Wie sigaretten of shag koopt, kan niet om de waarschuwingen op de pakjes heen. Jaarlijks sterven er rond de 20.000 mensen in Nederland zijn aan de gevolgen van roken. Niet vreemd dus dat veel mensen overwegen om te stoppen met roken.

Als je al een lange tijd en veel rookt is de kans dat je een aan roken gerelateerde aandoening ontwikkelt. Maar hoe eerder je stopt met roken, des te sneller dit risico ook weer afneemt tot op het niveau van een niet-roker.

GEVOLGEN

Roken heeft veel gezondheidsrisico’s. Het verhoogt het risico op longkanker, strottenhoofdkanker, COPD, mondholte- en keelkanker en slokdarmkanker. Daarnaast is door roken het risico op veel andere lichaamelijke aandoeningen verhoogd.

Rokers hebben bovendien een grotere kans op postoperatieve complicaties aan de ademhalingswegen en verminderde heling van wonden. Ook is bij rokers het risico op allerlei luchtwegklachten groter, zoals verminderde longgroei, hoesten, slijm, piepen en ademnood. Tot slot kan roken het beloop van een ziekte ongunstig beïnvloeden; roken versnelt bijvoorbeeld bij patiënten met multiple sclerose de overgang naar een volgende ziektefase.

LEVEN ZONDER TABAK

Als je stopt krijg je eerst last van ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn, slaap- en concentratieproblemen, verstopping en een verhoogde eetlust. Deze symptomen zijn de eerste twee weken het heftigst. Daarna nemen ze langzaam af. Maar je zult tegen die tijd ook merken dat roken te maken heeft met gewoontes en emoties. Het opsteken van een sigaret is vaak verweven met je dagelijks leven. Zoals je eerste sigaret na het opstaan of bij een kopje koffie. Ook roken mensen vaak bij verdriet, vermoeidheid of stress. Die vaste patronen moet je leren herkennen, zodat je ze kunt doorbreken.

Misschien loop je al langere tijd met de gedachten om te stoppen met roken. Wil je stoppen met roken, maar merk je dat het niet goed lukt? Meld je dan kosteloos aan voor anonieme online hulp. Klik hier om je aan te melden.

Neem voor vragen over stoppen met roken (anoniem) contact op met een van onze medewerkers voor een vrijblijvend gesprek, bijvoorbeeld via de chattelefonisch of e-mail.

BLOGS

We schrijven regelmatig blogs met tips om zelfstandig te stoppen met roken of over ervaringen van diverse mensen die zijn gaan minderen of helemaal gestopt zijn met roken.

Kenmerken tabakverslaving

Herken je de volgende kenmerken?

  • Je wilt eigenlijk minderen of stoppen met roken maar het lukt je niet
  • Door gewenning heb je steeds meer nicotine nodig om het effect te voelen.
  • Als je een tijdje niet rookt krijg je last van ontwenningsverschijnselen of onrustgevoelens.

Waarom stoppen met roken?

Wat levert stoppen met roken je op?

  • In de eerste plaats een gezonder lichaam, je conditie en je doorbloeding worden beter.
  • Je zuurstofopname neemt toe en je ademhaling verbetert. Ook ga je beter ruiken en krijg je een frissere smaak in je mond.
  • En niet onbelangrijk: je bespaart flink wat geld als je geen sigaretten meer hoeft te kopen.

Ik wil ergens ander mee stoppen...