VOORDELEN VAN MINDEREN OF STOPPEN MET ALCOHOL

Als je overweegt om te minderen met alcohol, bijvoorbeeld voor een maand of een paar weken. Of als je overweegt om helemaal te stoppen met drinken. Hebben we een aantal voordelen van niet drinken op een rij gezet.

Je bespaart geld

Op een gemiddelde avond stappen lopen de bestedingen die Nederlanders gemiddeld doen aan alcoholhoudende dranken behoorlijk op. Zeker als je regelmatig drinkt in het weekend zul je merken dat als je besluit te minderen of te stoppen dat je flink wat geld overhoud aan het einde van de maand.

Je hebt een betere nachtrust

Als je alcohol hebt gedronken val je vrij gemakkelijk in slaap. Maar de alcohol verstoort wel je slaapcyclus waardoor je onrustiger slaapt. Als je niet drinkt wordt je uitgeruster wakker.

Je lever is er blij mee

Je lever werkt op volle toeren bij de afbraak van alcohol voor de stofwisseling en het ontgiften van het lichaam. Voordat een normal glas alcohol volledig is afgebroken ben je ongeveer 1 tot 1,5 uur verder. Het afbreken van alcohol in je lever creëert een nare giftige stof die ervoor kan zorgen dat je lever beschadigd raakt. Als je dus regelmatig drinkt kan dit permanente leverschade veroorzaken.

Het is gezonder voor je hart- en bloedvaten

Regelmatige drinkers lopen een risico op een verhoogde bloeddruk met alle gevolgen die daar bij horen. Een hoge bloedruk die ontstaat door alcohol kan daardoor hartritmestoornissen en in het ergste geval zelfs een hersenbloeding veroorzaken.

Je hebt geen hangovers

De dag vol energie beginnen zonder dat je wakker wordt met een droge mond en hoofdpijn. Doordat je geen katers heb leef veel meer dagen een stuk vitaler en gezonder.

Je hebt een mooiere huid

Je huid droogt uit van alcohol in je lichaam, belemert de toevoer van water naar al je organen. Omdat je huid een van je grootste organen is veroorzaakt alcohol een droge en grauwe kleur op je huid. Behalve je huid droogt alcohol ook je haar uit en zul je op lange termijn een coupe hebben vol gebroken en gespleten punten.

Je raak heel wat kilo’s kwijt

Een normaal glas alcohol zit boordevol calorieën. Als je ervoor kies om een glas water te nemen in plaats van een glas alcohol scheelt dat enorm. Onderzoek voor de aardigheid maar eens via deze calorieën calulator calorieën je niet binnen krijgt als je jouw drankje laat staan.

Het is gezonder voor je hersenen

Vooral tot je vierentwintigste kan alcohol de ontwikkeling en groei van je hersenen belemmeren, sommige onderzoeken geven zelfs aan dat die ontwikkeling zelf doorgaat tot je dertigste. Maar ook na de dertig beïnvloedt alcohol je hersenwerking en kun je blijvende schade oplopen.

Een bepaalde tijd niet drinken kan soms best confronterend zijn. Je komt er achter dat het drinken van alcohol een hardnekkige gewoonte kan zijn die je zelf heb ontwikkeld maar ook ontstaat door de verwachtingen van de mensen om je heen. Een richtlijn die in het verleden nogal eens werd aangehouden was één glas alcohol per dag. Er zijn inmiddels aardig wat nieuwe onderzoeken gedaan die adviseren om helemaal geen alcohol meer te drinken. Als je merkt dat je gezondheid er op vooruit gaat en andere bovenstaande voordelen meeneemt kan het je wellicht helpen om de fles voorgoed achter je te laten.