TIPS OM ZELF TE STOPPEN OF MINDEREN MET BLOWEN.

Niet blowen is veel gezonder voor je. Je bent alerter, fitter en actiever als je helemaal niet blowt. We hebben een aantal tips om je te helpen om zelfstandig te stoppen met blowen.

DE BALANS OPMAKEN

Om te stoppen met blowen heb je een flinke dosis motivatie nodig. Een eerste goede stap is het opmaken van de balans. Denk eens na, of houd eens een week of twee je cannabis gebruik bij. Schrijf op hoe vaak en hoeveel je blowt en was de kosten zijn. Als je naar je blow gedrag kijkt kun je misschien ook wel een patroon ontdekken. Het zou goed kunnen zijn dat je meer blowt als je je verveelt, als je voor een spannende situatie staat of als je bij vrienden bent. Als je zo’n patroon ontdekt dan is het risco dat je blowt dus aanzienlijk hoger. Bedenk wat je zou kunnen doen om deze situaties te veranderen. Er zijn bijvoorbeeld gezondere alternatieven om met stress om te gaan zoals sporten of lekker eten koken.

VOOR- EN NADELEN BLOWEN

Alle voor- en nadelen van het blowen op een rij zetten is nog een manier om jezelf te motiveren om te stoppen met blowen.

  • Voordelen kunnen zijn dat je het lekker vind en dat je erdoor ontspant.
  • Nadelen kunnen zijn dat je een slechte conditie hebt, dat je minder goed functioneert dan je normaal gesproken gewend was of omdat je vind dat je passief bent.

De periode dat je gaat stoppen of minderen heeft ook voor- en nadelen. Nadelen van minderen/stoppen met blowen zijn bijvoorbeeld: dat je slecht slaapt, je erg onrustig kan zijn en dat je overladen wordt door wisselende emoties. Deze nadelen zijn gelukkig maar tijdelijk. De voordelen van minderen/stoppen met blowen hebben zowel op de korte als de lange termijn effect: Je wordt weer actiever, je voelt je alerter en je hebt meer conditie, je bent minder passief waardoor je je plannen niet langer uitstelt.

WERK PLANMATIG

Het kan enorm motiveren om doelen te stellen en deze te halen. Begin met het maken van afspraken met jezelf om je patroon te doorbreken zodat het gemakkelijker is om te stoppen of te minderen met blowen. Een paar goede voorbeelden zijn: ik gooi alle wiet weg, ik vertel een goede vriend van me dat ik stop, ik ga niet meer naar de coffeeshop, plan met anderen een paar leuke dingen. Stel dan doelen voor jezelf om je cannabis gebruik te beperken of helemaal te stoppen. Als je wilt minderen of afbouwen schrijf je schema dan op. En spreek alvast met jezelf af hoe je de bereikte mijlpalen kunt vieren, iets anders dan een joint opsteken natuurlijk.

BEGIN MET MINDEREN OF STOPPEN

Veel mensen stoppen met roken tijdens de jaarwisseling. Dit begint vaak al een paar weken van te voren, metaal bereid je jezelf voor te naar een moment toe te werken. Het liefst niet te lang maar binnen een week of twee. Neem de beslissing om te stoppen of te minderen en zet dit officele moment in je agenda. Als je na stoppen toch weer en keer gaat blowen, geef dan de moed niet op. Ga na in welke situatie je weer ging blowen en bedenk hoe je een volgende keer anders kunt reageren.

ONLINE HULP

We lopen graag met je mee in dit proces, je hoeft het niet alleen te doen. Als je regelmatig blowt dan kun je last krijgen van onthoudingsverschijnselen. Om niet in de verleiding te komen weer te beginnen met blowen is het prettig om wat begeleiding te krijgen. Meld je aan om samen met een behandelaar gratis, online en anoniem te stoppen met blowen.