VIJF TIPS OM ZELF TE MINDEREN OF TE STOPPEN MET ALCOHOL

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wilt minderen of stoppen met het drinken van alcohol. Niet of matig drinken is op de lange termijn veel gezonder voor je. Om te minderen of helemaal te stoppen met drinken, zeker als je een stevige drinker bent, heb je een flinke dosis motivatie nodig. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

1. MAAK DE BALANS OP

Hou een maand lang bij hoeveel je drinkt, wanneer en met wie. Als je ook wilt weten hoeveel geld je kunt besparen is het misschien ook aardig om bij te houden hoeveel je hebt uitgegeven. Als er een reden was voor het drinken, schrijf die dan ook op. Er kan een leuke aanleiding zijn geweest, bijvoorbeeld een feestje. Maar misschien dronk je vanwege stress, verveling of ruzie. Na deze maand bekijk je of er een bepaald patroon in je drinkgedrag zit.

2. DOORBREEK HET PATROON

Wellicht dat je na het bijhouden een patroon ontdekt. Drink je teveel als je uit gaat of als je je niet goed voelt. Dit zijn momenten die risicovol zijn. Doorbreek het patroon door van te voren alvast te bedenken wat je zou kunnen doen. Drink iets anders als je dorst hebt, van alcohol (ook van bier) krijg je juist meer dorst, misschien helpt het om je dag anders in te delen of ga op vaste drink momenten een blokje om.

3. HEB JE ARGUMENTEN KLAAR

In Nederland wordt op veel gelegenheden alcohol gedronken. Het helpt om jezelf weerbaar te maken om tegen de stroom in te gaan. Bedenk voor jezelf alvast wat je tegen iemand zegt als je een drankje aangeboden krijgt, zeker als je het lastig vind om te weigeren. Met je antwoord paraat, waarom je geen alcohol drink en wat je wel graag wilt hebben bijvoorbeeld water of een cola, voorkom je dat je niet zo goed weet wat je moet zeggen.

4. VOOR- EN NADELEN ALCOHOL

Zoek op internet rond naar de effecten van alcohol en maak voor jezelf de balans op wat de voor en nadelen zijn van het drinken van alcohol. Bijvoorbeeld het is lekker, het in ongezond ect. ect. Schrijf hier ook bij wat redenen voor jou zijn om te stoppen of te minderen. Bewaar dit lijstje ergens waar je het regelmatig tegenkomt.

5. ZOEK AFLEIDING EN (ONLINE) HULP

Als je regelmatig drinkt dan kun je last krijgen van onthoudingsverschijnselen. Bedenk dat de momenten dat je behoefte krijgt om te drinken weer voorbij gaan. Je hoeft er niet aan toe te geven. Zoek afleiding en probeer je gedachten te verzetten. Vaak verdwijnt de trek dan weer. We lopen graag met je mee in dit proces, je hoeft het niet alleen te doen. Samen sta je sterk, meld je aan om samen met een behandelaar van @sk Terwille gratis, online en anoniem te minderen of te stoppen met drinken.