ROBERT: EEN LEVEN ONLINE

“ Het was mijn manier om te vluchten uit het gewone leven, een leven dat ik niet leuk vond”

Een leven online Wie is er tegenwoordig niet online? Veel mensen brengen dagelijks uren door op internet. Mailen, surfen of online een spel doen is heel normaal. Een bekend online spel is ‘World of Warcraft’. Een speler leidt een leven in een virtuele wereld met veel uitdagingen. Maar wat als dit leven aantrekkelijker wordt dan de realiteit? Hoe komt iemand ertoe zijn leven ten koste te laten gaan van echte contacten? Hierover gaat het verhaal van Robert.*

Verhuizen

Robert is een creatieve jongen die houdt van schilderen, verhalen schrijven en dichten. Hij groeit op in een warm nest. Het gezin verhuist vaak, iets waar Robert veel moeite mee heeft. ‘Ik moest steeds opnieuw vrienden maken. Daarna stopte het contact met oude vrienden. Het was teleurstellend om zo met mensen om te gaan. Dus maakte ik vrienden online’.

Virtuele wereld

Tijdens zijn middelbare schoolperiode interesseert Robert zich voor online spellen. World of Warcraft is een van zijn favoriete spellen. Tussen school, avondeten en slapen in, is hij voortdurend online. Tot een uur of twee, drie ’s nachts. ‘Ik trok me terug. Mensen kregen geen contact meer met mij. Ook mijn ouders niet. Mijn wereld beperkte zich tot online spellen en stoppen lukte me niet. Als ik niet gamede, staarde ik wezenloos voor me uit.’

Hulp

Het gaat niet goed met Robert. Dat zien zijn ouders, maar ook hijzelf. Ze bellen voor hulp naar Stichting De Hoop in Dordrecht, die ze verwijst naar Terwille. Dat is in het Noorden het meest dichtbij. En de keuze voor christelijke hulp is voor hem belangrijk. ‘Tijdens de groepsbehandeling van één keer per week leerde ik waaróm ik zoveel gamede. Het was mijn manier om te vluchten uit het gewone leven, een leven dat ik niet leuk vond. Mijn probleem was het steeds weer verhuizen en opnieuw vrienden maken, gepest worden en het overlijden van mijn zus drie jaar geleden. Dat lag allemaal ten grondslag aan mijn verslaving. Bij Terwille leerde ik hoe ik hiermee kon omgaan. Als binnenvetter heb ik leren praten over wat me dwars zat.’

Genieten

Robert, nu 22, is sinds kort klaar met zijn behandeling. En nog belangrijker: vrij van zijn verslaving. Doordat hij nu problemen die hij tegenkomt onder ogen ziet en erover praat. De tijd waarin hij vlucht in online spellen is voorbij. Tijdens zijn therapie komt hij weer in contact met anderen. Zo volgt hij met veel plezier een schildercursus, waar hij een speciaal persoon ontmoet. Zij is inmiddels zijn vrouw. ‘De toekomst zie ik rooskleurig. Ik wil mijn studie afmaken en reizen, niet om ergens aan te ontsnappen, maar om te genieten. Mijn lieve vrouw is daarbij mijn grote kracht in alles, net als mijn geloof.’

 *Robert is niet zijn echte naam en de jongen op de foto is ook iemand anders