VIJF METHODEN OM TE STOPPEN MET GHB

GHB (Gammahydroxyboterzuur) is een relatief nieuwe drug en het aantal opnamen in de klinieken is de afgelopen jaren sterk gestegen. Er is nog niet heel veel bekend over het afkicken van GHB maar op wat voor manier kom je er nu werkelijk vanaf? Zelfstandig stoppen (cold turkey) blijkt levensgevaarlijk te zijn en zoek daarom altijd professionele hulp. 

1. DETOXEN

Door het afbouwen van de dosering met farmaceutische ghb, wordt je lichaam heel langzaam ontgift van de ghb. Fysiek is dit ook de een methode met de minste complicaties. In klinieken die gespecialiseerd zijn in ghb verslaving wordt deze methode ook het meeste gebruikt.

2. VALIUM

In sommige gevallen als ontwenningsverschijnselen uit de hand lopen wordt er diazepam (valium) gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld ook in combinatie zijn met de detox methode. De dosering ghb moet echter wel laag zijn omdat teveel diazepam ook weer ongewilde bijwerkingen kan veroorzaken.

3. BACLOFEN

Als je clean bent kan het lastig zijn om clean te blijven. Er kunnen diverse redenen zijn waarom het verleidelijk is om weer ghb te gebruiken. Voor sommige mensen helpt het in het proces van clean blijven om baclofen te gebruiken. Baclofen is een medicatie die bij alcoholverslavingen de trek en de angsten remt.

4. AMERIKAANSE COMA

Met propofol kick je af door jezelf onder medisch toezicht in coma te laten brengen. Na twee weken is je lichaam dan clean. In Nederland wordt deze methode niet toegepast omdat je hierdoor niet geneest. Afkicken is namelijk niet alleen een lichamelijk maar ook een geestelijk proces wat je niet kunt overslaan om succesvol af te kicken van ghb.

5. COLD TURKEY

Zelfstandig stoppen met ghb kent enorme risico’s. Je kunt er in een ernstige psychose door raken, krijgt hartritmestoornissen en kunt er zelfs door overlijden. Het afbouwen van ghb is een proces wat zeer nauwkeurig moet gebeuren. Door het regelmatig toedienen van een dosering zul je nauwlijks slaap hebben en de drang om meer te nemen is bij ghb zeer hoog. Door cold turkey af te kicken kun je jezelf schade toebrengen. Dus ook als je het overleeft, dan kun je je leven lang last houden van bijvoorbeeld een posttraumatische stressstoornis.

Via @sk Terwille kun je de eerste stap zetten om hulp te zoeken, dit kan anoniem via onze chat (naar de chat gaan) of een van de andere contact mogelijkheden. Je hoeft het niet alleen te doen!