VIER TIPS OM ZELF TE STOPPEN MET HET GEBRUIK VAN SPEED

Het gebruik van speed heeft op lange termijn altijd schadelijke effecten op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Stoppen met het gebruiken ervan is daarom een hele gezonde keuze. Als je wilt stoppen met speedis het belangrijk dat je je goed voorbereid, we hebben een aantal tips voor je om je op weg helpen.

1. STOPDAG

Cold turkey stoppen is vaak de beste manier om van de speed af te komen. Naast een flinke dosis motivatie, geeft een goede voorbereiding de meeste kans van slagen. Beslis op welke dag je gaat stoppen en deel dit ook, bijvoorbeeld met familie en vrienden. Maak een planning en zorg ervoor dat je op deze dag ook geen grammetje speed meer voorhanden hebt en nog veel belangrijker op de lange termijn, zorg ervoor dat je alle contacten die je voorzien van speed van je telefoon hebt verwijderd. Ruim alles op wat je aan speed herinnert. Maak er eventueel een ritueel van door alle spullen die jou herinneren aan speed (in de tuin) te verbranden.

2. EXTRA MOTIVATIE

Schrijf voor jezelf op wat de voor- en nadelen van het stoppen met speed voor jou zijn. Voordelen kunnen bijvoorbeeld zijn: dat je veel geld overhoudt, dat je geen gebruikersdips meer hebt en dat je je een stuk fitter voelt. Denk ook na over nadelen die je zou kunnen ervaren als je stopt, dit helpt je ook om gelijk na te denken hoe je er mee om kunt leren gaan. Een nadeel zou kunnen zijn dat je heel veel zin krijgt om weer te gebruiken, Bedenk dan alvast wat je als alternatief zou kunnen doen. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals gaan douchen of hardlopen. Via @sk Terwille zou je ook altijd even contact kunnen zoeken met een luisterend oor via onze chat.

3. ZOEK AFLEIDING

Denk alvast na wat voor jou situaties of gedachten zijn, waarin het heel verleidelijk is om weer terug bij af te zijn. Anticipeer alvast voor jezelf hoe je gaat reageren: hoe voorkom je dat je dat je in bepaalde situaties terecht komt en ga je weglopen van bepaalde situaties? Mogelijk helpt het je om minder geld op zak te hebben. Als je bang bent om alleen te zijn, kun je een activiteitenclub of een sportschool uitproberen.

4. BELOON JEZELF

Omdat je geld over hebt, kun je een manier zoeken om jezelf te belonen. Je zou het bespaarde geld aan de kant kunnen zetten voor een leuke vakantie, maar je kunt jezelf ook belonen door iets voor jezelf te kopen of iets leuks te gaan doen.

Als je meer vragen hebt of hulp nodig hebt: bij @sk Terwille kun je anoniem en online met een behandelaar in gesprek gaan.